17 Ocak 2014 Cuma

doğu avrupa'daki göktürk (runik) işaretli yazıtlar...

İSMAİL DOĞAN
DOĞU AVRUPA’DAKİ GÖKTÜRK (RUNİK) İŞARETLİ YAZITLAR / ARAŞTIRMA / TÜRK DİL KUR.YAY. / 2002 / 259 sayfa

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu yayınlarından olan eser 2002 yılında basılmış.
1730’lu yıllardan beri Batılı bilginlerce bilinen Göktürk yazısının en önemli ve bilineni olan Moğolistan’ın Orhun vadisinde bulunan runik yazıtlar 1893 yılında Danimarka Kraliyet Akademisi bilim adamları tarafından çözülür. Böylece bu yazıtların Türkçe olduğu ve Türklere ait olduğu kesinlenmiştir. Bu önemli buluş ile birlikte günümüze kadar bizim tanımımızla Göktürk Yazıtları’nı anlama ve anlamlandırma çalışmaları günümüze kadar gelmiştir.
Bu kitap bir projenin ikinci kitabıdır. Proje Göktürk (runik) yazılı belge, yazıt ve anıtların albümünü oluşturma çalışmalarıdır.
Projenin birinci kitabında “Kafkasya’daki Göktürk (Runik) İşaretli Yazıtlar” kitabı yayınlanmıştır. Bu kitabın devamı olarak elimizdeki kitaptır. Proje Moğolistan ve Güney Sibirya bölgesinin taranması ile devam edecektir.
Bu proje bize öncelikle şu gerçeği öğretmiştir. Biz atalarımızın yazıtlarını sadece Orhun-Yenisey Abideleri’ndeki yazıtlar ile sınırlı tutuyorduk veya biliyorduk. Oysa detaylı bir inceleme ve araştırma ile Göktürk yazısının, Transilvanya, Kuzey İtalya, Fransa, Doğu Avrupa ülkeleri, Kırım, Kafkasya, İdil-Ural havzası, Altay-Sayan Dağları, Lena Nehri havzası, Gobi Çölü ve çevresi, Hazar Gölü ve Baykal Gölü arasındaki Orta Asya ve Güney Sibirya bölgelerinde yayıldığını ve kullanıldığını görmüş olduk. Bu atalarımızın hangi topraklarda hüküm sürdüğünün ve nereden gelip gelip, nerelere gittiğinin de kanıtıdır.
Bu kitap eşsiz bir çalışmanın ürünüdür ve konuya ilgi duyanların, serinin diğer kitaplarıyla birlikte kütüphanelerinde yer alması gereken eserlerden biridir…         

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder