15 Ocak 2014 Çarşamba

hatiplik sanatı...

J. BRUN ROS
HATİPLİK SANATI / ARAŞTIRMA / REMZİ / 1964 / 240 sayfa

Türkiye siyasetine baktığımız zaman, liderlerin ne dediğine pek bakılmaz, nasıl dediğine bakılır… Oysa her liderin, hatta her kişiliğin ayrı bir konuşma biçimi, ayrı bir düşünce biçime ve bu biçimle şekillenmiş olan tarzı vardır. Türkiye’de güçlü, lider kişilikler, bağıran çağıran liderler olarak görülmektedir. Kimin sesi daha çok çıkıyorsa, kim “yumruğunu masaya daha sert vuruyorsa” o daha güçlüdür imajı vardır. En azından çoğunluk kitle için bu böyledir. Ne söylediğine, doğru mu söylediğine hiç bakılmaz. Doğru söyleyen, ama pasif söyleyen geri planda kalır ve seçilmez.
İşte çok eski bir basım olmasına rağmen bu kitap Hitabet (Hatiplik) Sanatının, gerçekten bir sanat olduğunu ve günümüzdeki liderleri düşündüğüm zaman ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kitabın içinde yazılanlar, günümüzde de hemen hemen geçerlidir. Muhakkak gelişen teknolojiler, iletişim imkanları ve dinleyen kişilerin düzeyi açısından 1960’lı yıllara göre bir hayli ilerlemiştir dünya. Ama ben bu kitabı okurken, birçok bakımdan liderlerin bu kitapta yazanlara uymadığını, bu temel esaslar konusunda dahi eksikliklerinin olduğunu anladım. Bir lider muhakkak ne konuştuğundan başka, nasıl konuşulması gerektiği konusunda da eğitim almalıdır. Söyleyeceklerini ve kendisini nasıl ifade etmesi gerektiği konusunda çok büyük eksikleri vardır. Burada bu kitaba göre Türkiye’deki en güçlü hatipleri bile eleştirebileceğim nice örnek verebilirim. Meselemiz eleştirmek değil, saygılı, karşısındakini anlayan, anlamaya çalışan liderler ve yöneticiler yetiştirmektir. Temel bilgisi zayıf ama, bağıra çağıra konuşarak bu ülkeyi yöneten liderlerin bize hiçbir başarı ve ilerleme getirmediğini görmekteyiz. Önemli olan icraat ve nasıl ortaya konulduğudur.
Kitap yalnızca Hatiplik konusunda bilgiler vermez. Tartışmalarda karşı tarafın nasıl ikna edilebileceği konusunda da, yazılı hitaplarda da değerli bilgiler vermektedir.
Son olarak kitabın çevirisi Nazife Müren tarafından yapılmıştır.    

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder