18 Şubat 2014 Salı

süleyman nazif…

Tepebaşı Bahçesi’ne gelip kurulanlar arasında Abdülhak Hamit, Süleyman Nazif, Recaizade Mahmut Ekrem de vardır. Süleyman Nazif, 2 Ağustos 1913’te “İstanbul Eğleniyor” adlı yazısında da bu bahçeden söz edecektir. O gün bahçede altmış kadar İtalyan çalgı çalmaktadır. Topu da kırmızılar giyinmiştir. Nedir, Süleyman Nazif Trablusgarb-Bingazi serüveninin unutulmasına, herkesin kendisini İtalyan çalgıcılarının ellerinde bağıran aletlerden çıkan seslere kaptırıp zevk ve neşe içinde eğlenmesine iyisinden içerlemiştir. “Afrika ve Avrupa’daki son kalıntılarımızdan yükselmekte olan çığlıkların tümünü bu İtalyan mızıkasının susturmuş, boğmuş” olduğunu düşünerek yazısını şöyle bağlayacaktır:

“Ah, o zaman bir kez daha gördüm ve inandım ki bu kirli Bizans yıkıntısı içinde her şey yapmacık ve herkes yalancıdır.” Sf:65
parantez-8:

Süleyman Nazif (Doğum:1870 Ölüm:1927) Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemiyle Türkiye Cumhuriyeti başlangıcında hem devlette görev almış hem de yazın dünyasında varlığını sürdürmüştür. Şair, yazar ve aydındır.
Fakir yaşadı, fakir öldü. Vefat ettiğinde cenazesini kaldıracak mal varlığı bile yoktu. Cenazesi sürekli olarak bedava yazı verdiği Türk Tayyare Cemiyeti tarafından kaldırıldı. Cenazesi Ayasofya Camisinde kılınan namazdan sonra Eyüp’te toprağa verilmiştir. İstanbul Belediyesi kabri yapmıştır. Sonra mezarının yanına kadim dostu Mehmet Akif gömülmüştür. (Kaynak: www.tr.wikipedia.org )

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder