4 Mart 2015 Çarşamba

yunan gizli teşkilatları...

ALİ GÜLER
YUNAN GİZLİ TEŞKİLATLARI / ARAŞTIRMA / K.ve T.B.Y. / 1988 / 170 sayfa

Osmanlı 30 Ekim 1918 yılında Mondros Mütarekesini imzalayınca çözülme sürecine girecek ve herkes bu iş artık bitti, bu imparatorlukta tarihin tozlu sayfalarında kalacaktır diye düşünmeye başlamıştır. İçeride yurttaşlarımız olarak gördüğümüz ve yıllardır değişik imtiyazlarla kolladığımız Hıristiyan cemaatlerine mensup Rumlar ve Ermenilerden peş peşe ağır darbeler yemekteyiz.
Ali Güler bu kitabının adını Yunan Gizli Teşkilatları olarak koymuş ama bu teşkilatlar gizli değil açık açık icraat yapmışlar, rahatça örgütlenmişler ve organize olabilmişlerdir.
Bu teşkilatlanmaların en başında ve organizasyonunda Fener Rum Patrikhanesi, Metropolitler ve Kiliseler bulunmaktadır. Memleketimizde bu dönemde kurulan diğer derneklerin tamamına yakınını Rum Dini Merkezler organize edecektir.
Kurulan diğer dernekler ise ister iş konusunda olsun, ister başka amaçlı dernek statüsünde olsun, kısaca hangi amaçla kurulursa kurulsun birince amaç Osmanlı toraklarından koparabildikleri kadar toprağı koparıp Yunanistan toprağı yapmaktır.
Derneklere ve diğer yapılara baktığımızda adları ve amaçları kısaca şöyledir:
Mavri Mira Cemiyeti: Patrikhane tarafından kurulan, direktifleri Venizelos’tan alan, Rumların silahlanması ve çeteleşmesini organize eden ve İngilizlerin himayesinde çalışan bir cemiyettir.
Asya-yı Suğra Cemiyeti: Yani Küçük Asya Cemiyeti İstanbul’da kurulmuş ve Batı Anadolu’daki Rum unsurların örgütlenmesinde faaliyet göstermiştir.
Rum Yunan Müdfaa-i Milliye Cemiyeti: İzmir İşgalinin ardından Mavri Miğra ve Asya-yı Suğra Cemiyeti görevini tamamlamıştır. İşgal şartlarında kurulan cemiyetlerinin önde gelenlerindendir.
Rum Yunan İttihat-ı Milli Cemiyeti: Yunan Konsolosluğu tarafından mütarekenin ardından kurulacaktır.
Yunan Bahriye İdaresi: Mayıs 1918 yılında kurulan bu teşkilat Anadolu’da örgütlenen Rum çetelerine silah sevkiyatında bulunmaktaydı.
Rum İzci Teşkilatı: Yine mütareke sonrası kurulan bir cemiyettir. Zayıf kalan bölgelerdeki çetelere eleman sağlamaktaydılar.
Yunan Ahz-ı Asker Şubesi: Yunan Konsolosu tarafından kurulan şube Rum gençlerinin askere alınmasını merkezden örgütlemek için kurulmuştur.
Yunan Rum Salib-i Ahmer Cemiyeti: Atina’dan idare edilen Mavri Mira’yla irtibatlı, çetelerin ihtiyaçlarını karşılayan ve yardımcı olan bir cemiyettir.
Pontus Cemiyeti: Karadeniz bölgesinde çok etkin faaliyetler gösteren 1904 yılından sonra faaliyetlerini sürdüren bir cemiyettir.
Bunların haricinde de cemiyetler ve kurumların adı kitapta anılmaktadır. Hepsinin ortak noktaları, Osmanlı’nın Rum nüfusunu organize ederek Yunanistan’ın işgali için zemin hazırlamaya çalışmaktır.    

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder