2 Nisan 2015 Perşembe

osmanlı'nın son kilidi...

KARMA
OSMANLI’NIN SON KİLİDİ / ANLATI / ÇAMLICA / 2010 / 232 sayfa

Genel Yayın Yönetmeni olan Ömer Faruk Yılmaz tarafından bir ön yazıyla başlayan kitap, Çanakkale Savaşları hakkında derlenmiş olan ilginç konuların işlendiği makalelerle devam ediyor. Açıkçası Ömer Faruk Yılmaz’ın yazısını okuyunca, kitabı hemen bir kenara atmak geldi.  Çünkü, tarihe hamaset duygularıyla bakan, Allah’ı Kitabı veya biz şöyle Milletiz, böyle Aslanız, şöyle Kaplanız diyen ve bu uğurda karşı tarafın fikirlerini dahi değiştiren anlayışı kabul edemem. Türk Milletinin tarihini okurken ben de övünürüm, göğsüm kabarır ama övünmek yerine bire beş bin katmanın da anlamı yok… Kitabın aynı yayınevinden ikincisi de çıkmıştır.
Sonra, Soner Demirsoy’un Çanakkale Denizaltı Savaşları yazısını okudum ve ardından diğer değerli yazılar, makaleler geldi. Dolayısıyla fikrim de değişti. “İyi ki kitabı bırakmamışım” dedim. S. Demirsoy’un yazısı çok ilginç bir konuya değiniyor. O zaman yeni yeni gelişen denizaltı teknolojisi Çanakkale Savaşlarında da kullanılır. 

Kitabın diğer yazıları da şöyledir:

Harun Tuncer’den Avrupalının Gözüyle Çanakkale yazısında İngilizlerin, Fransızların savaşa giriş kısmı ve sonra kaybettikçe takındıkları tavır anlatılacaktır.

Hamit Pehlivanlı’nın Müttefiklerin İnsanlık ve Hukuk Dışı Davranışları konusu da Çanakkale Savaşı’nda karşı kuvvetlerin yapmış olduğu savaş suçlarını irdeleyen ilginç bir konu. Savaş Suçlarını ortaya atan ülkeler, bunu bir bildiri haline getirip altına imzasını koyan ülkelerin savaşı kazanmak adına yapmadığı düzenbazlık kalmamaktadır. Hastanelerin bombalanması, İbadethane ve diğer mukaddes yerlerin bombalanması, Zehirli gaz kullanılması, Dom dom kurşunu kullanılması, Yolcu ve Türk gemilerinin bombalanması, Esirlere hukuk dışı muamele yapılması, Sivil yerleşim yerlerinin bombalanması gibi alt başlıklarla konu çok detaylı bir şekilde verilecektir. Bence bu makale kitabın en etkileyici yazısıdır. Tam da bu konu üzerine buraya bir parantez açalım: Çarpışmalarda elde ettiği başarılarla Anafartalar Grup Komutanı olan Gazi Mustafa Kemal çarpışmalar durmaya başlayınca, savaşın sonunun geldiğini anlar ve düşmanın çekileceğini hisseder. General Liman von Sanders’a durumu aktarır ve düşmanın elini kolunu sallayarak buradan ayrılmasını müsaade etmemesini, ani hücumlarla düşmanı burada yok etmeyi önerir. Fakat önerisi kabul edilmez. Bu durum üzerine Gazi istifa eder. İstifası kabul olunmaz onun yerine Gazi’ye dinlenme izni verilir. Bu arada düşman parça parça Gelibolu’dan gemilerle ayrılmaktadır. Düşman giderken hiçbir zayiat vermeden buradan ayrılır.

Osman Doğan’dan Çanakkale’nin Kilitleri yazısında boğazı kontrol eden kalelerden kısaca bahsedilir.

Adem Fidan’dan Müttefik Kuvvetlerin Gelibolu Yarımadasını Tahliye Etmeleri yazısında bu kararın öncesi ve sonrasını detaylı şekilde aktarmaktadır. Düşman kaçarken ne yapmıştır? Bu kararın siyasi yönü nasıldır? gibi soruların cevaplarını bu yazıda kısaca bulacaksanız.

Abdullah Satun ve Selman Soydemir’den Bir Mehmetçik’in Gözünden Düşmanın Çanakkale’den Kaçışı makalesinde İbrahim Arıkan adındaki Gazimizin anılarından düşmanın nasıl kaçtığını öğreneceğiz.

Salih Zoroğlu’dan Çanakkale Savaşlarından Hatıralar yazısı gelecek. Bu yazıda savaşa katılan üç değişik rütbedeki askerin anılarından özel bölümler yazıya aktarılacaktır.

Eyüp Özütemiz, Cepheden Cepheye Koşan Bir Gazinin Harp Hatıraları yazısında Denizli, Tavas İlçesi, Kozlar Köyünden Ali oğlu Ahmet’in hatıralarını aktaracaktır.

Mustafa Bıyıklı ve Hatice Işıldak Kara, Çanakkale Savaşları’na Fiilen Katılan Türk Generaller ve Savaştaki Faaliyetleri yazısında savaşa katılan Generallerimizi hem genel olarak, hem de tek tek tanıtan bir yazı kaleme almışlardır.

Süleyman Dikici Çanakkale İşgal Kuvvetleri Komutanı Ian Hamilton’un Rüyası yazısını kaleme almıştır. Bu kısa yazıda General savaşa niçin girdiklerini ve rüyasını anlatırken, kitabın bütünü ise Türklerin bu rüyayı nasıl kabusa çevirdiğini maddeler halinde anlatmaktadır…

Hamit Pehlivanlı, Çanakkale’de Kahramanlık Destanları yazısında savaşta çarpışan küçük rütbeli askerlerin kahramanlıklarını ve başlarına gelen ilginç olayları aktaracaktır.

Ömer Akdağ, Balkanlarda Hezimet Çanakkale’de Zafer Nasıl Oldu? Yazısında, Balkan Savaşında kaybeden orduların, Çanakkale Savaşında nasıl toparlanıp zafere ulaştığını anlatmaktadır.

Ahmet Temiz, Lozan Anlaşması’nda Çanakkale yazısında Çanakkale Savaşı’nda vefat eden düşman askerlerinin burada bulunan mezarlarıyla ilgili konulan maddeleri aktarmaktadır.

Adem Fidan, Adım Adım Çanakkale yazısında önemli bulduğu yerleri ve anıtları anacaktır.       

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder