27 Şubat 2012 Pazartesi

30 sıcak gün...

mehmet ali birand
30 sıcak gün / araştırma / milliyet / 1984 / 496 sayfa

Kıbrıs Barış Harekatı nasıl yapıldı, neler yaşadık diye kendi kendinize sorarsanız bu kitap tam biçilmiş kaftan. Çünkü her zaman gazeteci gözü daha objektif bakar olaylara. Haberci haber iletir. Muhakkak hayat görüşü olacaktır, siyasi görüşü olacaktır ve buna göre olayları yorumlayacaktır. Birand böyle bir haberci değildir. Belgeleri ile her şeyi günü gününe tüm çıplaklığı ve sıcaklığı ile bize sunan bir kitap yazmıştır. Bu kitap bence okunması gereken önemli bir kitaptır.
Kitaptan ben sadece hatırladığım bir bölümü aklımda kaldığı kadarıyla aktaracağım.
Ayşe Tatile Çıktı sözü ile başlamıştı Kıbrıs Harekatı. Türkiye Garantör ülke olarak buradaki vatandaşlarının akıbetini sağlama almak amacıyla yıllardır süren çözümsüzlüğe engel olmak amacıyla adaya çıkmıştı. Her şey Yunanistan destekli cunta lideri Sampson’un Rum Yönetimini devirmesi ile ateşlenmişti. Bülent Ecevit başbakan, Necmettin Erbakan başbakan yardımcısıydı. Bu koalisyon harekat başladıktan sonra sık sık toplantı yapıyor ve dünyada büyük tepki çeken harekatın zorunluluğunu, haklılığını kanıtlamak için demeçler veriyordu… Ecevit bu bir barış harekatıdır ve Kıbrıs Türkünün meşru haklarını korumak için yapılıyordur derken, aynı toplantıdan çıkan, Erbakan Kıbrıs (böyle bir şey dememesi konusunda anlaşılmasına rağmen) bizim olacaktır diyerek sürekli tribüne oynamaya devam etmektedir. Bu Türkiye’yi sürekli zor duruma bırakmış ve harekatın haklılığına gölge düşürmüştür…
Bu sıcak günlerden Ecevit’in (Karaoğlan) gözünde bir tik kalmıştır… Bu tik ona belki de hep bu harekatı ve o 30 Sıcak Günü hatırlatmıştır.

taylan köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder