17 Ocak 2013 Perşembe

menemen tarihi...

ERSİN DOĞER
MENEMEN TARİHİ / ARAŞTIRMA / SERGİ / 1998 / 406 sayfa

Prof.Dr. Ersin Doğer Ege Üniversitesi arkeoloji hocalarındandır. İzmir, Manisa ve çevresinde yüzey araştırmaları yapmakta, Aigai Antik Kenti kazı başkanlığını yürütmektedir. İzmir Karşıyaka doğumlu olmasına rağmen anne ve babasının Menemenli olmasından dolayı ve ilk çocukluğu ile gençliğini burada yaşamış olmasından bu kitabı yazmıştır. Hocamızın kitabının tam adı “İlk İskânlardan Yunan İşgaline Kadar Menemen ya da Tarhaniyat Tarihi”dir.
Gerçekten, muhteşem bir kitap. Menemen’i ilk çağlardan itibaren inceleyerek, tarihi boyunca ona bağlı yerleşimleri, köyleri Osmanlı arşivlerinden yararlanarak ve buraları gezerek hem amatörlere hitap eden, hem de bilimsel çevrelere hitap eden tarzda yazılmış, sade anlaşılır dolu dolu bir başyapıt.
Aiolis araştırmalarımda, bölge ile yapmış olduğum incelemelerde başucu kaynakçam olarak kullandım. Hem tarih, hem de arkeoloji meraklılarının mutlaka edinmesi gereken bir kitap.
Kitap İzmir ve peşi sıra Menemen’i ele geçiren Yunan İşgali ile bitmektedir. Bir çok kişinin “Kubilay olayının iç yüzünü de unutma” serzenişlerine rağmen bu konuya hocamızın özellikle girmek istemediğini kitabın önsözünde öğrenmekteyiz. Bu görevi Cumhuriyet Döneminde Menemen olarak başlığı atılabilecek ve yazacak genç araştırmacılara bırakıyor. Elinize sağlık hocam.      

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder