19 Kasım 2013 Salı

ateşe tapmayanlar...

Y.SAMİ YILMAZ
ATEŞE TAPMAYANLAR “ZERDÜŞTİLER” / ARAŞTIRMA / ELMA / 2004 / 192 sayfa

Zerdüştiler bütün dünyada ve ülkemizde Ateşe Tapanlar olarak anılmaktadır. Sami Yılmaz bu kitabında Zerdüştilerin tüm dini yapısını, uygulamalarını tüm ayrıntılarıyla ortaya koyarken, bu dinin asla ateşe tapmadığını da delilleriyle ortaya koymaktadır. Zerdüştiler benim ilgimi ise Friedrich Nietzsche’nin Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabıyla çekmiştir.
Zerdüştileri merak ettiğimde hep basmakalıp düşünce kalıplarıyla karşılaştım. Bu düşünce biçimiyse Tek Tanrılı dinlerin diğer tüm dinleri küçüksemesi, aşağılaması ve baskı altına almasıyla oluşan yüzlerce yıllık dogmalardır. Tabi Zerdüşt Dini de bundan nasibini alacaktır.
Zerdüşt, Zarathustra (Avesta Dili), Zartoşt (Farsça), Zerdeşt (Kürtçe) Zerdüştilik Dininin kurucusudur. Antik İran’da doğan bu dinin kitabı Avesta’tadır. Bu kitap kutsal Gatalar olarak günümüze gelmiştir. Ve Asya’nın bazı bölgelerinde ibadetlerine devam etmektedirler.
Zerdüşt MÖ.628’de Rey’de doğup, MÖ.551 yılında Tahran yakınlarında ölmüştür. Zerdüştilikte Tek Tanrılık vardır ve bu tek tanrının adı Ahura Mazda’dır. Zerdüşt de diğer peygamberler gibi dağa çıkar. İyilik ve kötülüğün anlamını üzerine düşünebilmek için. Sabalan Dağı’ndaki bu inzivanın üçüncü gününde gök gürültüsünü andıran bir ses ve büyük bir ışık kümesi içinden Ahura Mazda bir insan suretiyle Zerdüşt’e görünür ve onun seçilmiş kişi olduğunu söyler. Ve şöyle devam eder: “Sesim sana gece gündüz demeden sürekli şekilde hitap edecek ve böylece sana hayattar kelamı yazdıracaktır.”
Zerdüşt Dini, Tek Tanrılı dinlerin hikayelerini çağrıştıran ve benzer olayları diğer dinlerde de gördüğümüz uygulamalarla varlığını genişletmeğe başlar.
Biz bu kısa bilgilerle konuyu kapatalım. Bu dinin nasıl doğduğu, nasıl yayıldığı, dini hangi ritüellerin uygulandığını ise bu eşsiz kitaba bırakalım. Kitapta dini uygulamalar tüm ayrıntılarıyla verilirken, günümüz Tek Tanrılı dinleriyle ne kadar benzeşimler içinde olduğu dikkatinizi çekecektir. Şöyle bir varsayım herhalde yanlış olamayacaktır: Zerdüşt de Allah’ın bir peygamberiydi ve yaşamıyla, öğretileriyle insanlığa “ateşiyle” ışık tutmaktaydı… Bu insanlık ve baskın Tek Tanrılı diğer dinleri zaman içinde benimseyerek bu ateşi söndürmeye çalışmıştır… Ama hala bir yerlerde insanlığa alternatif umut ışığı olarak varlığını sürdürmeyi başarıyor…
Bu kitabı araştırmaya meraklı, farklılıklara dogmalardan uzak yaklaşabilenler tavsiye ederim. Kitap görsel yönü ve baskısıyla da bir hayli kalitelidir. Konularına göre, yazılar arasına serpiştirilmiş resimler bir hayli fazla…

Bu kitaptan dikkat çekici birkaç not ise şöyledir.

Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar, iddialarınızın anlamı ne olursa olsun, sizler kendi manevi varlık aleminiz içinde, Zerdüşt’ün yolunu şaşırmış çocuklarından başka bir şey değilsiniz. Sf: 7 (Önsöz’den)
*
Demeyin ki; onlar ateşe tapanlardır, onlar ancak Allah’a; tek ve kutsal olana tapanlardır. Firdevsi sf:9
*
Güç, doğru değildir; doğru, güç’tür.
*
Ateş, fiziksel olarak saf ve temiz olmayanı yakıp yok etmekle kalmaz, ruhsal anlamda temiz olmayanı ve tüm günahları da ortadan kaldırır. Ahura Mazda’nın ateşi, Aşa’dan dolayı öyle kudretlidir ki; doğru olana mutluluk, günahkar olana da büyük zarar verir. Yansa 43,4 sf:48
Bu Cennet ve Cehennem kavramlarının bu dünyadaki izahından başka ne olabilir ki?

Taylan Köken 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder