17 Kasım 2013 Pazar

cavurun karısı olmam...

İBRAHİM KİRAZ
CAVURUN KARISI OLMAM / ROMAN / KENDİ BASIM / 2005 / 222 sayfa

Kaynak kişilerden yapılan araştırmalarla gerçek insan dramları, hazin ve ibret verici bir yaşam, bir ülkenin kurtuluş savaşı verirken yaşamış oldukları, düşman askerlerinin insanlık dışı tutumları, Nazillili Ayşe’nin bir dönemde yaşamış oldukları ve onun özelinde o dönemde Anadolu Kadının ibret verici ıstıraplarının romanıdır, Cavurun Karısı Olmam…
Ayşe’nin yaşamında yapmış olduğu evliliklerde, Kurtuluş Savaşından sonra ülkemizi terk etmek zorunda kalan Yunan işgal kuvvetlerinden olan bir komutanın kapatması olarak Yunanistan’a götürülmesi, hiç sevmediği hatta nefret ettiği bu komutandan üç çocuk yapması ve onları geride bırakarak(!) kendi ülkesine dönmesinin hikayesidir roman.
Akıcı ve hızla, nerdeyse bir nefeste okunan bu romanın öyle etkileyici sahneleri var ki; hangisinden bahsetmek gerektiğini bilmiyorum. Romanın en etkileyici bölümünü ise okuyuculara bırakmak gerektiğini düşünüyorum.
Nazilli’nin özelinde bir bölgenin savaşı, Ayşe’nin özelinde bu önemli devirde Anadolu Kadının yaşamış olduğu sorunları sade bir dille aktaran harika bir kitap. Kitap ayrıca görsel malzemelerle de desteklenmiş.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder