5 Eylül 2011 Pazartesi

henüz onyedi yaşında...

ahmed mithat efendi
henüz onyedi yaşında / roman / bordo-siyah / 2004 / 334 sayfa

ahmed mithat efendi türk yazınının öncülerindendir. 1844 yılında istanbul tophane’de doğup 1913 yılında vefat eden ahmed mithat edebiyatın her türünde yapıtlar vermiştir.

“henüz onyedi yaşında” istanbul’un fuhuş hayatını anlatan gerçekçi türde yazılmış bir romandır. yazar muhtemelen gerçek olan kahramanlarının ağzından ve yaşadıklarından yola çıkarak dönemin hayatını en açık bir biçimde günümüze taşır.

17 yaşındaki rum kalyopi, tecrübeli ermeni agavni ve onların patroniçeleri olan maryanko dudu hanım’ın yaşayışları ile devrin fuhuş hayatı irdelenir.
bu hayatın içine tesadüf eseri giren ahmed ve hulusi efendiler uzun uğraşlar sonucu kalyopi’yi bu acımasız hayatın içinden kurtarırlar.

kalyopi denilen kız hemen yukarıya koşup “kocacığım! uyandınız mı?” deyince, ahmed efendi sanki yüreği ve ciğerleri üzerine bir güğüm kaynar su dökülmüş gibi bir şeyler duydu. “koca!” sözüne şaştığı halde şimdi dostça bir de küçültme eki ile kendisine “kocacığım!” deniliyor. erkeğe bu hitabı olur olmaz nikahlı eş bile edemez.  sf.71 

“bizim gibi günahkârlar için, kocacığım diyecek, müşterilerimizden başka kim olabilir?” sf.81

bekri mustafa’nın torunu değiliz ya? arada bir içeriz. sf.97

pazarlıksız giren, haksız çıkar. sf.126

böyle şeylerde emir ve ferman hazret-i rakınındır. sf.144

yani ak yazılı sultanındır… sf.145

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder