16 Mart 2013 Cumartesi

ishak paşa sarayı...


YÜKSEL BİNGÖL
İSHAK PAŞA SARAYI / ARAŞTIRMA / İŞ BANKASI / 1998 / 267 sayfa

İshak Paşa Sarayı Doğu Anadolu coğrafyasının belki de en önemli yapılarından biridir. Hatta yapıldığı dönemde Osmanlı padişahını bile kıskandırdığı rivayet edilmektedir.
Her yönü mükemmelliğin ve estetiğin, Türk-İslam kültürünü yansıtması açısından bir köşe taşı olması, Doğu Anadolu topraklarında bir benzerine rastlanmaması açısından gerçekten bir baş yapıt olarak İshak Paşa Sarayı, tarihi ve kültürel açıdan çok önemlidir.
Prof. Dr. Yüksel Bingöl’ün bu önemli binayı tanıtan kitabı ise ayrıca takdire şayan ve en az bina kadar önemlidir. Böyle önemli bir eser, böyle önemli bir kitapla anılabilirdi…
Kitabın giriş bölümünde İshak Paşa Sarayı hakkında çıkan yazılar ve Doğubayazıt hakkındaki bilgilerle başlamaktadır. Ardından Kitabeler, Sarayın Mimari Tanıtımı ve Genel olarak Taş İşçiliklerin ayrıntıları, planlar, çizimler ve resimlerle kitap tamamlanmaktadır.
Kitap o kadar ayrıntılıdır ki, sizi o coğrafyaya, o eseri görmeden her yönü ile tanıtmakta, ama bir o kadar da sizi oraya gitmeye mecbur bırakmaktadır…    

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder