4 Mart 2013 Pazartesi

sarah bernhardt...


Bay Huguenin burada (Lebon) her türlü konuğunu ağırlar, Fransız oyuncularından Mounet-Sully İstanbul’a geldiği vakit Bay Huguenin ona burada bir şölen çekmiştir. Sarah Bernhardt da 1888’de Beyoğlu’nda, Fransız Tiyatrosu’nda, Kamelyalı Kadın’ı oynadığı günlerde Bay Huguenin’in masasında şampanya üstüne şampanya yuvarlamıştır. Sf:44

parantez-7:
Edouard Huguenin İstanbul’da Abdülhamit Döneminde Bağdat Demiryolları Ortaklığı yönetim kurulu başkanlığı yapmıştır. Zenginliğiyle ünlü Huguenin Bostancı’da bir Ermeni’den 13 dönümlük bir arazi alarak bugün Tamara Köşkü olarak anılan Alman tarzında iki katlı binayı yaptıracaktır. Arazi üzerinde Cizvit Papazlarına ait harap bir manastır bulunmaktaymış. Binanın Tamara Köşkü olarak anılmasının sebebiyse sonraki sahipleri olan Madam Tamara’dan ismini almış olmasıdır. Konu hakkında ayrıntılı ve güzel bir yazıyı www.bostanciplatformu.com sitesinde bulabilirsiniz.    
parantez-8:
Paris'de Rosine Bernardt olarak doğan Bernhardt; "Youle" ismiyle tanınan Julie Bernardt isminde Hollandalı Musevi bir hayat kadınının hayatta kalan evlilik dışı en büyük kızıydı.
Geçimini sağlayabilmek için, kariyeri aktrislik ve hayat kadınlığı yaparak geçirmiştir. O zamanlarda, her iki meslek de bir bakıma skandaldı; ancak hayat kadınları sosyal çevrelerde kabul edilmekteydi ve eğitimli olmaları durumunda eşit olarak görülmekteydi.

Taylan Köken

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder