3 Mart 2013 Pazar

ziya paşa...

Ziya Paşa burada (Lebon) arkadaşlarına gençliğinde yangın tulumbacılığına heves ettiğini, aradan yılların geçtiğini, ama, o hevesin geçmediğini sık sık anlatır.
1865 yılında Namık Kemal ve arkadaşları burada o yıl İstanbul’u kırıp geçiren koleradan da konuşmuşlardır. Ağustos başlarında koleradan ölenlerin sayısı bini bulmuştur çünkü. Ama sonbaharda kolera hızını yitirdiği için Namık Kemal ve arkadaşları rahatlarlar. Sf:43

parantez-5:
19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin en önemli devlet adamlarından birisidir ve en çok eser veren Tanzimat Çağı yazarlarındandır. Şinasi ve Namık Kemal ile birlikte “Batılılaşma” kavramını ilk defa ortaya atan Osmanlı aydınları arasında yer alır.
Sultan Abdülaz döneminde Avrupa'ya kaçarak Genç Osmanlılar arasına katılmış ve gazete çıkararak devrin hükümeti ile mücadele etmişti; yurda dönüşünde çeşitli valiliklerde bulunmuş ve son görev yeri olan Adana'da hayatını yitirmiştir.

Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde

Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir
Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir

parantez-6:
Kolera sonucu ölüme kadar varan bağırsak enfeksiyonuna bağlı bir hastalıktır. Sebebi pis sulardan olmaktadır. Kolera hastalığı aynı zamanda medeniyetin belirtisidir…

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder