3 Nisan 2020 Cuma

aiolis şiirleri...

ERSİN DOĞER       
AİOLİS ŞİİRLERİ / ŞİİR / EGE / 2010 / 90 sayfa

Prof. Dr. Ersin Doğer hocamın, Ayvalık Tarihi Üzerine Notlar sunumu için geldiği Ayvalık ziyaretinde hediye ettiği kitaplarından biri. İmzalı kitabı diğer kitapları gibi başköşeye konulacak. Aiolis Şiirleri Bilmece Antik Kentler-I adıyla bir dizinin ilk başlangıç kitabı. Sanırım sadece iki kitapla sınırlı kalacak. Diğer kitap İonia bölgesinin kitabıdır.
Bir Aigai antik kenti kazı sezonunun sonunda öğrencilere bilmece/bulmaca, şiir formatında sorulmuş, çok beğenilince devam edilmiş, diğer şehirler için benzer bilmeceler talep edilmiş ve nihayetinde bu iki kitabın nüvesi ortaya çıkmış.
Aiolis şiirlerini oluşturan 15 kentin birçoğuyla Ersin Hocamın organik ilişkisi bulunmakta. En az iki kentin yerini keşfeden Ersin Hocam. Daha birçoğunda da yüzey araştırması çalışmaları yapmış. Mesleği gereği ve köklerinin bulunduğu (Menemen-Aliağa) ilçelerde yapmış olduğu kazı ve yüzey araştırmalarıyla bu kentlerin tanınmasına katkıda bulunmuştur.
Tabi en önemli katkı da Aigai’ye. Aiollerin en arkada (doğuda-dağlarda) kurmuş olduğu bu kentin kazılarını başlatmak ve bin bir güçlükle on yıl kadar sürdürmek Ersin Hocaya nasip olmuştur. Artık emekli oldu ve şimdi görevi Yusuf Sezgin hoca aldı.
Kitaba dönersek bir kere edebi şiir beklemeyin. Ancak zaman zaman format belli olmasına rağmen Ersin Hoca biraz daha üzerine düşse şiirler tam şiir kıvamında olacak. Bazı şiirlerde bazı dörtlüklerde, bunu sezmek mümkün. Tabi bilmece formatı edebiyatı ikinci plana atıyor. Bence kitabın en güzel yanı Meraklısına Notlar bölümü. Hem bilmecenin açıklanması hem de o kent hakkında akılda kalıcı kısa öz bilgiler ve tabi paha biçilmez anılar bu bölümde toplanmış. Bence kitabı anlamlı ve başarılı kılan bu bölüm. Zevkle okunuyor. Konu hakkında bilimsel bilgiye sahip olmanıza gerek yok çünkü Ersin Hocam herkesin anlayabileceği, gayet açık bir dille kitabı kotarmış.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder