4 Nisan 2020 Cumartesi

hoş çakal hoş tilki...

ECE AYHAN          
HOŞ ÇAKAL HOŞ TİLKİ/MEKTUP/ÇOLPAN/2019/115 sayfa

Çolpan Kitabın 34. kitabı, 1. mektup kitabı; Ece Ayhan’dan Enis Batur’a gönderilen mektuplar. Mektuplar 1975-2002 yılları arasında gönderilmiş. Kitabı çok çabuk bitirdim.
Kitabın başında Enis Batur’un çok kısa bir önsözü var. Peşinen uyarıyor okuru: Beni yazmadığı mektuplardan ücret alıyor diye eleştirmeyin, peşinen söylüyorum maddi bir şey almadım…”
Enis Batur uzun yıllar dergi çıkardı, yayınevlerine danışmanlık ve editörlük yaptı. Bu yüzden onun çalışmış olduğu yayınevleriyle çalışan yazın insanı o yayınevinin editörüyle ilişkisini iyi tutmak zorundadır. İlla kitabının basılması için değilse de tanıtımı, kalitesi ve baskı sayısı için bile editörün seçiciliği önem kazanmaktadır. Bir ünlü yazardan, bir ünlü yazara yazılan mektuplar değildir bu mektuplar. Bir ünlü yazardan bir editöre, bir ünlü yazardan bir arkadaşa yazılan mektuplardır bu kitapta yer alanlar.
Kitabın alt başlığı Enis Batur’a Mektuplar 1975-2002. Hoş Çakal Hoş Tilki ise bir Ece Ayhan klasiğidir ve hoşçakaldan türemiştir. Enis Batur’a ilk mektup İsviçre’den gönderiliyor. Ece Ayhan, Gazi Yaşargil hocaya orada ameliyat olmuştu. Çok pahallıya çıkan bu ameliyat yüzünden yazar sıfırı tüketir. Birçok arkadaşıyla, dostuyla ters düşer. Bu konulardan da bahsetmektedir mektuplarında.
Bir de / en dikkat çekici olanı / Enis Batur’dan küçük büyük sürekli bir şeyler istemiş olması. Oofff! Demiş midir Enis Batur?

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder