7 Nisan 2020 Salı

sagalassos...

KARMA       
SAGALASSOS/ARAŞTIRMA/YKY/2019/560 sayfa

Bu projede; Sagalassos Kazı Ekibi (Sagalassos Archaeological Research Project), KU LEUVEN Üniversitesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık bir araya geldi.
Taksim’de Yapı Kredi Binası Müzesinde 27 Kasım 2019 tarihinde açılan sergi normal koşullarda 28 Mayıs 2020 tarihinde kapanacaktı. Ancak Corona salgını yüzünden sergi kapandı. Açılacak mı, uzatılacak mı belli değil.
Eğer bu sergiyi 3 boyutlu gezmek istiyorsanız YKY sayfasından izleyebilirsiniz.
Gelelim bu muhteşem kitaba. YKY her zaman olduğu gibi bünyesinde açmış olduğu sergilerin kitaplarını da özenli ve kaliteli olarak yayınlıyor. Belki sergiye gelemeyecek olanlar bu kitaba sahip olarak sergiyi, sergi hakkındaki bilgilere ve en önemlisi Sagalassos’u tanımak adına büyük bir adım atmış olacaklar.
Sagalassos sergisinde 368 eser bulunuyor. Belli bir zaman dizinine sadık kalınarak sergilenen eserler Burdur Müzesi envanterinden buraya getirilmiştir. Çok kısa olarak yıllar önce uğramış olduğum Burdur Arkeoloji Müzesinin beklenen ilgiyi görmediğini belirtmeliyim. Oysa Batı Anadolu arkeolojisinin en eski yerleşimleri bu şehirde ve etrafında. Mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
Sagalassos hakkında yazılan 27 makale ise kentin kazı çalışmalarını, kronolojisini çıkarmak ve kenti tanımak açısından bize çok güzel bir fırsat veriyor. Kitabın Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanması ise kentin ve bölgenin uluslararası turizme tanıtılması açısından güzel bir fırsat. 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder