orta direği yıkan ayı/öykü/bilgi/1984/179 sayfa
Muzaffer İzgü mizahi yazının köşe başı yazarlarından en önemlilerinden biridir. Sade diliyle yazmış olduğu eserleri bir dönemin yaşamı üzerine önemli ipuçları verir okura. İnsana dayandırır öykülerini. Onların başından geçen sıra dışı olaylar, toplumsal eleştirinin temelini oluşturur. Mizah salt güldürü değildir, öykü kahramanlarının yaşamış oldukları olay kurguları ile bizden biridirler. Olaylar içten, yalın ve özentisiz bir dille aktarılır.
Muzaffer İzgü’nün en önemli özelliği ise çok üretken bir yazar olmasıdır.
1984 yılında basılan kitapta Turgut Özal’ın toplumda hedef kitlesi olan ve “Orta Direk” olarak adlandırılan toplumsal sınıf, Muzaffer İzgü’nün öykülerinde andığı ve yaşamını bize aktardığı sınıfın hikâyeleridir. Kitabın birinci öyküsü olan “Orta Direği Yıkan Ayı” ve diğer öyküler, bir dönemin siyasal yaklaşımının ironisidir diyebiliriz.
Kitaptaki “Zıkkım Yesin, Zıkkım İçsin” öyküsü ise benim sevdiğim ve bir çok kişiye okuduğum bir öyküdür. Yıllardır ortak bir yaşamı paylaşan iki arkadaşın, ufak hesaplaşmalar yapmasının ne kadar yanlış olduğunu bize anlatan etkileyici bir öykü…
Taylan Köken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder