VELİ SEVİN
HAKKÂRİ TAŞLARI/ARKEOLOJİ/YKY/2005/144 sayfa
Hakkâri Taşları’nın alt başlığı ‘Çıplak Savaşçıların Gizemi’. İlk Atlas dergisinde haberim olmuştu bu taşlardan. Tesadüfle bulunan bu enteresan yapıtlar, o yazıda çok ilgimi çekmişti. Sonraki sayıların birinde de bu buluntular ile ilgili çarpıcı açıklamalar yer aldı. Kitap bilimsel olarak da, arkeolojiyi bilmeyenler için de okunması gereken bir yapıt.
Keşif 11 Ağustos 1998 tarihinde gerçekleşiyor. Yıllar önce “Çölemerik’i (Hakkâri) incelemek üzere Van’dan yola çıkan genç Alman arkeolog Friedrich Eduard Schulz (1799-1829) Başkale yakınlarında Kürt beylerince öldürülür” olan bir olay yüzünden yıllarca arkeoloji adına yapılmayan araştırmalar, bir evin bahçesinde tesadüf eseri bulunan bu taşlar ile yine hızlanır.
Necdet Yıldız’ın evi Hakkâri (Mir) Kalesi’nin Kayalık Uçurumu tarafındadır. Uçurumdan zamanla aşağı yığılan molozlar, bahçe için yer açmaya çalışılınca bu steller bulunur.
13 adet bulunan Savaşçıları betimleyen steller, Hakkâri’de Osmanlı medresesinde 1998-2000 yılları arasında kalır. Ardından 2001 yılında Van Müzesi’ne taşınır. Bir gün Van Müzesi’nde onları görürüm, belki Akdamar Kilise’sini ziyarete gittiğimde.
Taylan Köken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder