Eğribozlu bir ailenin çocuğu olan Ragıp Paşa Galatasaray ve Mülkiye’yi bitirdikten sonra Sarayda göreve başlar. II.Abdülhamit’in gözünden düşünce sürgüne gönderilen Ragıp Paşa, 1899 yılında Zonguldak’a gelen paşa burada bazıları bedelsiz 17 kömür ocağı satın almış ve kurduğu Sarıcazadeler Şirketi ile diğer ocaklarla rekabete girerek hayli zenginleşmiştir. Sonra şirketini Almanlara satarak buradan ayrılmıştır.
Ragıp Paşa’nın, Zonguldak dışına kömür nakliyatı yapan 6 gemisinden başka, kömür madenciliğinden kazandığı paralarla elde ettiği mülkleri şöyle: İstanbul-Beyoğlu’nda ünlü “Rumeli Han”, “Afrika Han” ve “Anadolu Han”, Tekirdağ’da “Umurca Rakı Fabrikası” ve 300 dönüm çiftlik arazisi, İstanbul’da sayısız çiftlik arazisi ve daireler. İstanbul-Caddebostan’da 1910 yılında 105 bin altın vererek yaptırdığı “Ragıp Paşa Köşkü” (Kaynak Kadir Tuncer –Halkın Sesi Gazetesi)
Sait Naum Duhani şöyle der: “Eğer Abdülhamit’in yerine V.Mehmet geçmemiş olsaydı, Ragıp Paşa bu hanların yanına Amerika ve Avustralya hanlarını da katar böylece beş kıtanın adını bütünlemiş olurdu.” Sf:32
Parantez-6:
Beyoğlu’nda dönemin mekânlarından bazılarını sayalım. Kaynak tabii Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu :
Suriye Pasajı
Yani Haciras Birahanesi
Londra Bar
Sanzelize
Bruchs Birahanesi
Viyana Birahanesi
Bazar Alamn
İsviçre Birahanesi
Nikoli Birahanesi
Hacopulos Pasajı
Kutulas Birahanesi
Şark Pasajı
Strasburg Birahanesi
Atlas Sineması
Anadolu Pasajı
Anadolu Birahanesi
Belfast Gömlekçisi
taylan köken
taylan köken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder