13 Haziran 2012 Çarşamba

büyük iskender...

PLUTARKHOS
BÜYÜK İSKENDER / ARAŞTIRMA / RADO / 1980 / 170 sayfa
Makedon Kral Büyük İskender tarihin en önemli şahsiyetlerinden biridir. Adı değişik efsanelerle anılan hem Batıyı hem de Doğuyu etkileyen ve kısa yaşamında dünyayı ele geçirmiş ve büyük bir imparatorluk kurarak erken yaşta vefat etmiştir.
Onun büyüklüğü yalnızca savaş zekası ve hırsı değildir, en az kendisi kadar değerli olan yanındaki komutanları, danışmanları ve dönemin bilim adamlarını hep yanında toplamış ve onların görüşlerine saygı duymuştur. 20 yaşında tahta oturan İskender büyük bir hızla ve kararlılıkla Anadolu’ya girer, dönemin en büyük devletlerini teker teker dize getirerek Afrika, Mısır, Asya ve Hindistan’a kadar olan toprakları 13 yıl gibi bir sürede ele geçirir ve 33 yaşında Asya seferinden dönerken Babil’de vefat eder.
MS.46-120 yıllarında yaşamış olan Plutarkhos Büyük İskender’in hayatı da olmak üzere 23 kişinin yaşamını anlattığı bir seri kitap yazmıştır. Kitabı Türkçeye Vahdet Gültekin çevirmiştir.
Kitap dönemin anlatımına göre daha çok efsanevi bir hava yazılmıştır. Günlük yaşamla ilgili fikirlerde vermesi ve özellikle İskender’in kişiliğine ve ruh yapısından örnekler sergilemesi dikkat çekici.

Kitaptan devam edelim:

En sevdiği kitaplardan biri İliada idi.
İskender bu kitabı, kılıcı ile birlikte, hep yastığının altında bulundurmuştur. sf:21
*
Genç prens başlangıçta öğretmeni Aristoteles’i pek sever, hatta babası kadar sevdiğini söylerdi. “Biri bana hayat verdi, öbürü de yaşamak sanatını öğretti” derdi. sf:22
*
Kendisinin ölümlü bir varlık olduğunu özellikle şu iki şeyden anladığını söylerdi: Uyumak ihtiyacı, aşk ihtiyacı. sf:51
*
Hareket halinde bulunduğu zamanlar yoluna gitmekten onu ne şarap alıkoyabilirdi, ne uyku, ne oyun, ne kadın: hiçbir şey. sf:52

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder