23 Haziran 2012 Cumartesi

talat paşa'nın anıları...

ALPAY KABACALI
TALAT PAŞA’NIN ANILARI / ANI / İŞ B.Y. / 2000 / 185 sayfa

İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin önderlerinden olan Talat Paşa Osmanlı’nın son dönemlerinin politikalarında çok önemli yer alan şahsiyetlerden birisidir. 1874 yılında Edirne’de doğan Talat Paşa’nın ömrü 1921 yılında Berlin’de Ermeni Sogomon Teyleryan’ın suikastı ile sonlanmıştır.

2015 yılına geliyoruz yavaş yavaş. Ermeniler 1915 olaylarının 100.yılında muhakkak dünya çapında çok büyük olaylara ve eylemlere kalkışacaklardır. Ermeni sorunu ise Türkiye için hep bir problem olarak varlığını sürdürecektir. Tarihi gerçekler devletler tarafından politika unsuru yapıldığı sürece aydınlanamayacak ve tartışmalar kuşaklar boyunca devam edecek gibi görünüyor.

Tam da bu noktada Ermeni göçünü yapan kadrolarda olan ve yönlendiren, Ermeniler tarafından da baş sorumlulardan biri olarak gösterilen, Talat Paşa’nın anıları çok önemli olmaktadır. “Neyi, niçin yaptık” noktasında Talat Paşa bence tüm sorumluluklarının bilincinde bir siyasetçi olarak anılarını içtenlikle yazmıştır. Muhakkak pişmanlıkları vardır. Fakat bunların oluş sebeplerini de içtenlikle paylaşmaktadır.

Bir parantez Alpay Kabacalı’ya açılmalı. Bu kitap başkası tarafından ele alınsaydı sanırım bu kadar temiz(!) olmazdı… Onun tebrik etmek lazım hem duru Türkçesi için, hem de objektifliği için…

Her Türk’ün boynuna asılmak istenen ve Batı tarafından özellikle işlenen “barbar” kavramının boyutları sanırım bu kitapla barbarlığın bir ırk meselesi, din meselesi olduğu değil, bir insanlık meselesi olduğunu bize açıkça gösteriyor.

Kitapta altını çizdiğim o kadar çok satır var ki, onları buraya aktarmam imkansız. Eminim sizlerde bu kitabı okuyunca Ermeni Meselesine daha farklı bir gözle bakacaksınız. Bu kitap, önemli bir kitap. Muhakkak okunmalı…             

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder