26 Şubat 2013 Salı

lebon...


II- Lebon

Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu kitabının ikinci denemesi Lebon’dur.
Eski Beyoğlu’nun yine önemli mekânlarından birisidir. Markiz Pastanesinin yerinde Lebon varmış. Fransız elçiliğinin mutfağından ayrılan Eduard Lebon tarafından kurulmuş ve kısa zamanda pastaları ile meşhur olmuş. Gerisini www.lebonpastanesi.com adresinden öğrenebilirsiniz.  

Kurtuluş Savaşından önce Doğruyol diye anilan İstiklâl Caddesinin Asmalımescit ve Kumbaracı Sokakları ile birleştiği yere uzun zaman “Dörtyol” denmiştir.
Lebon Pastanesi Dörtyol’da İstiklâl Caddesi ile Kumbaracı Yokuşunun birleştiği köşede 459 numaradadır. Sf:39

parantez-1:
Şimdi Lebon’un internet sayfasındaki Tarihçe bölümünden bir bölümü buraya alalım:

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE LEBON

Markiz Pastanesinin ilk yerinde Lebon Pastanesi varmış. 19Y.y. ortalarında Fransız Büyükelçiliği'nin mutfağından ayrılan Eduard Lebon tarafından açılmış. Pastaları o kadar meşhurmuş ki Orient Expres treni ile İstanbul'a gelen misafirler öncelikle Lebon'a uğrayıp pasta yerlermiş. Hatta yurt dışına Lebon’dan pasta götürenler bile olurmuş. Lebon Pastanesi daha sonra yolun karşısına geçer ve 1940'larda kapanır. Lebon'un müdavimleri arasında Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Namık Kemal gibi sanatçılarda bulunurmuş. Lebon'a zamanında şapkasız beyefendi ve hanımefendiler giremezmiş.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder