28 Şubat 2013 Perşembe

pelit pastanesi...


Almansever pastane Pelit’de çalışanların hepsi Almanca bilmektedir. Lebon, Markiz gibi o da kuruluşundan itibaren Tepebaşı’nda kısa sürede ün salacaktır. Burayı da edebiyatçılar, tiyatrocular, sanatçılar sık sık ziyaret edecekler, buluşma yeri olarak kullanacaklardır.
Ama buraya en çok musikiciler, opera korocuları gelir. Ayaküstü bir şeyler atıştırır ve kulis dedikoduları yaparlar. Buraya bir de Alman dadılar doluşur. Çok çağşaklı kızlar olan Alman dadılar izin günlerini nedense Pelit’te geçirirler. Sf:41    

parantez-4:
Viyanalı Madam Tilla’nın sahibi olduğu Tilla Pastanesinde Sivas’dan gelip kısa bir otel deneyiminden sonra 15-16 yıl kadar çalışan bir usta vardır. Kazım Ayan’dır bu şahıs. Madam Tilla Tepebaşı’nda yeni bir yer açmak isteyince Kazım Ayan, Manol Usta, Hari ve Hristo bu mekana ortak olurlar ve Kazım Ayan’ın öneriyle 1957 yılında ismi Pelit olarak konulur. Biri Sivas’lı, biri Arnavut, biri Rum ve diğeri Ermeni olan bu ortaklar o zamanın Beyoğlu yaşamını aktaran, ticari hayatını aktaran önemli bir belgedir.
Pelit Pastanesinin diğer ortakları ayrıldıktan sonra, Kazım Ayan şubeleşmeye başlar ve bugünlere kadar gelir. www.pelit.com.tr sayfasında diğer ayrıntıları bulabilirsiniz.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder