II- Lebon
Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu kitabının
ikinci denemesi Lebon’dur.
Eski Beyoğlu’nun yine önemli
mekânlarından birisidir. Markiz Pastanesinin yerinde Lebon varmış. Fransız
elçiliğinin mutfağından ayrılan Eduard Lebon tarafından kurulmuş ve kısa
zamanda pastaları ile meşhur olmuş. Gerisini www.lebonpastanesi.com adresinden
öğrenebilirsiniz.
Kurtuluş Savaşından önce Doğruyol diye anilan İstiklâl Caddesinin
Asmalımescit ve Kumbaracı Sokakları ile birleştiği yere uzun zaman “Dörtyol”
denmiştir.
Lebon Pastanesi Dörtyol’da İstiklâl Caddesi ile Kumbaracı Yokuşunun birleştiği köşede 459
numaradadır. Sf:39
parantez-1:
Şimdi Lebon’un internet
sayfasındaki Tarihçe bölümünden bir bölümü buraya alalım:
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE
LEBON
Markiz Pastanesinin ilk yerinde Lebon Pastanesi varmış. 19Y.y.
ortalarında Fransız Büyükelçiliği'nin mutfağından ayrılan Eduard Lebon
tarafından açılmış. Pastaları o kadar meşhurmuş ki Orient Expres treni ile
İstanbul'a gelen misafirler öncelikle Lebon'a uğrayıp pasta yerlermiş. Hatta
yurt dışına Lebon’dan pasta götürenler bile olurmuş. Lebon Pastanesi daha sonra
yolun karşısına geçer ve 1940'larda kapanır. Lebon'un müdavimleri arasında Yahya
Kemal, Ahmet Haşim, Namık Kemal gibi sanatçılarda bulunurmuş. Lebon'a zamanında
şapkasız beyefendi ve hanımefendiler giremezmiş.
Taylan Köken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder